Azonnali intézkedésre van szükség az iskolarendszerben!

Az Orbán-kormány által átépített oktatási rendszerben régóta szenved minden szereplő, aki csak átlépi egy állami iskola kapuját. A most előkészített módosítások azonban szintet ugrottak. Nem túlzás azt állítani, hogy a kirekesztés és a megalázás oktatási rendszerét hozta létre a Fidesz.


Minden eddiginél megalázóbb tanárnak lenni, nem pusztán a bérezés miatt, hanem az erőszakosan központosított rendszerben megélt jogfosztások miatt is. A diákok sincsenek jobb helyzetben: túlterhelik őket, miközben a jövőjüket játsszák el.


1. A helyi közösségeknek jelenleg semmi ráhatásuk sincs a saját sorsukra.


2. A bérfejlesztés jelen formájában nem ösztönöz, hanem büntet, így pedig - a jelenlegi rendszer keretein belül - a hatalmi játszmák eszközévé válik.


3. Az oktatási rendszerben ma vannak egyenlők és egyenlőbbek. Az egyházi iskolákban 2,7-szer annyi pénz jut egy gyerekre, mint az állami iskolákban.


Az alábbi feltételek azonnali teljesülése esetén még menthető lenne a rendszer:


1. Az iskolákat vissza kell adni a helyi közösségeknek. Ne lehessen anélkül iskolaigazgatót választani, hogy a tantestület ne adná beleegyezését.


2. A bérfejlesztésnek ösztönzőnek kell lennie, nem büntetőnek. Nem lehet a beígért pedagógusi bérfejlesztés bizonyos százalékát mozgó bérré tenni. Az megilleti a pedagógusokat. Amennyiben efölött egy motivációs célzattal bevezetett bónuszrendszert bevezetnek, az rendben van. Ez az, ami ösztönöz. Jelen formájában csak a hatalmi játszmák eszköze a mozgóbér.


3. Az oktatási rendszerben nem létezhetnek egyenlők és egyenlőbbek! Szüntessék meg az állami és az egyházi iskolák közti súlyos különbségtételt a finanszírozásban. Nem azt követeljük, hogy vegyenek el az egyháziaktól. Az állami iskolásoknak is jusson ennyi.


MLP - OS