ELVESZNEK A BETEGJOGAINK

 

Az Európai Betegjogi Chartaban 14 betegjoggal találkozhatunk, melyek alapvető emberi jogok. Hazánk is egyetértett a dokumentumban foglaltakkal, amikor aláírta azt.

 

A 14 pontban megfogalmazott betegjogokról itt olvashatunk:

 

http://www.nogyogyaszat.eu/jogszabalyok/europai-betegjogi-charta-10.html

 

Mára már körvonalazódni látszik, hogy hazánkban nagyok a hiányosságok e téren. Egyre több beteg panaszkodik, de a jogorvoslati utak nagy része sikertelenül végződik, a túlzott hatalmi centralizációval kikövezett utak miatt.

 

A folyamat nem most kezdődött el. Baj volt már ezzel kb. 10 évvel ezelőtt is, amikor a volumenkorlát miatt a várólisták elkezdtek duzzadni. A 300 forintos vizitdíjból ingyen-cirkuszos népszavazás lett, aminek a levét most isszuk, de rendesen. A megszorítások és a betegjogok csorbítása 2010. évben drasztikus átalakításokkal kezdődött el. A jelenlegi hatalom első ténykedései között szerepelt: 2010.08.31.-én megszüntették az Egészségbiztosítási Felügyeletet (EGBF), majd a Betegjogi Közalapítvány 2011.01.31.-i megszüntetésével végleg beáldozták a betegek jogorvoslati útjainak állomásait azzal, hogy egy ideig az ÁNTSZ foglalkozott a panaszok kivizsgálásával. Később pedig az a Betegjogi Dokumentációs Központ foglalkozott a betegpanaszokkal, melyet a múlt év nyarán megszüntettek. Ezzel, lényegében lefejezték a betegek jogorvoslati lehetőségeit. Maradtak a méregdrága egyéni jogorvoslati lehetőségek, melyekhez mélyen a bukszába kell nyúlni annak, aki például egy műhibaper sikerében reménykedik. Ezek a perek általában 10 milliós nagyságrendnél kezdődnek, de előre meg kell fizetni a 16%-os perilletéket, ami nem kevés pénz. Az induló perilleték 1,6 millió forintos tétel, az ügyvédi költségek nélkül. Ismerve az orvosok „egymásért kiálló összezárását”, a siker nem sok esetben garantált.

 

A betegek valós helyzetét kiválóan ismerő dr. Ábrahám László ügyvédet az elmúlt évben beválasztották a 100 legjobb magyar ügyvéd közé:

 

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/ket_

csongrad_megyei_ugyved_kerult_az_orszag_100

_legjobbja_koze/2497539/

 

A betegjogi anomáliák áldozatai hazánkban az elsők között szereplő rokkantak, akik a 2012.01.01.-től átalakított ellátórendszer változásai miatt naponta tapasztalják meg a betegjogok és alapvető emberi jogok sérelmeit. Nem csak az egészségügyi ellátórendszer siralmas helyzete miatt, hanem a jogorvoslati utak akadályoztatásai miatt is. Egy egészséges ember el sem hinné azt, hogy a krónikus betegek naponta szembesülnek durva betegjogsértésekkel. Az Európai Betegjogi Charta 14 alapvető betegjoga közül legalább 10-12 sérül egy megváltozott munkaképességű személy esetében! A többi alapvető emberi jogaikról már nem is beszélve, mert a kiszolgáltatottságuk okán sérülnek az egyenlő bánásmódhoz való joguk és a szociális jogaik is.

 

 

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata (25. cikk) szerint:

25. cikk

„(1) Minden személynek joga van saját maga és családja egészségének és jólétének biztosítására alkalmas életszínvonalhoz, nevezetesen élelemhez, ruházathoz, lakáshoz, orvosi gondozáshoz, valamint a szükséges szociális szolgáltatásokhoz, joga van a munkanélküliség, betegség, rokkantság, özvegység, öregség esetére szóló, valamint mindazon más esetekre szóló biztosításhoz, amikor létfenntartási eszközeit akaratától független körülmények miatt elveszíti.”

 

A magyarországi aktív életkorú rokkantaknak, szinte a levegővételhez sincs már joguk, nemhogy a panaszkodáshoz! Egyre csak szűkítik a legalapvetőbb emberi jogaikat is, az életük bármely területén, erről panaszkodnak naponta az érintettek.

 

 

Most elsőként nézzük, hogy az orvos szakértői felülvizsgálatukkal kapcsolatosan hová kerül elbírálásra a rokkantak ügye - a 2017. évben közigazgatásilag megszűnt - Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) szakhatóság után.

 

A NRSZH 2016.12.31.-én jogutódlással megszűnt. 2017.01.01.-től a Budapest Főváros Kormányhivatala látja el a megváltozott munkaképességű személyek felülvizsgálatával kapcsolatos ügyeket.

 

Az erről szóló tájékoztatásról itt olvashatunk:

 

http://nrszh.kormany.hu/kozlemeny-a-nemzeti-rehabilitacios-es-szocialis-hivatal-jogutodlassal-torteno-megszuneserol

 

A sajtóhírek szerint már 2016. év nyarán Lázár János kancellária miniszter bejelentette, hogy sok közigazgatási intézmény meg fog szűnni, mint pld. az OEP, vagy a NYUFIG és több más intézmény is. Most az NRSZH tájékoztatóban arról írnak, hogy jogutódlás megszüntetésével a Budapest Fővárosi Kormányhivatal vette át annak a feladatkörét. Gyanítható, hogy itt nemcsak a feladatkör átvételéről van szó, hanem a nagyobb állami beleszólásról a rokkantakkal kapcsolatos ügyekbe.

 

A legkiszolgáltatottabb társadalmi réteg a rokkantaké, akiket levegővételhez sem engednek jutni a döntéshozók.

 

Miért mondjuk ezt? Ezeknek a szerencsétlen krónikus betegnek már az életben maradáshoz sem maradt joguk. Sérülnek a betegjogaik, az esélyegyenlőségi jogaik, a szociális jogaik, stb. Az alaptörvényben megfogalmazott szülőtartást – a nagykorú gyermekek szülőtartási kötelezettségét - elsőként a rokkantakon tesztelték a döntéshozók. Az elmúlt öt (5) évben ez ellen senki sem szólalt meg, rajtunk kívül!  Most már a szülőtartási kötelezettséget a kb. 3 millió nyugdíjasra is kiterjesztették!

 

A rokkantakon tesztelték elsőként, hogy mi vár a betegekre. Mivel senki sem tiltakozott rajtunk kívül ez ellen, most már a nyugdíjasokat is érinti az egészségügyi ellátás és a szülőtartás problémája!

 

Mikor ébred már fel a magyar nép ezek ellen?