FOGAS KÉRDÉS:


HOGYAN „FOJTATJUK”?Az alaptörvény 2012.01.01.-i hatályba lépésével elvesztettük a társadalombiztosítási garanciákat. A 27%-os TB járulékot is átkeresztelték szociális hozzájárulási adónak, mely köztehernek számít, és cserébe nem jár érte „garantált” juttatás. Elfogyott a nyugdíjgarancia, amire a 2010-es választási kampányban még garancia levelet is lobogtatott a FIDESZ.


A híres nyugdíj garancialevél már akkor sem ért semmit, hiszen a jelenlegi kormány első intézkedései között szerepelt 2012.01.01.-től a rokkantsági nyugdíjak megszüntetése.


http://www.rkdsz.hu/hirek/fidesz-nyugdij-garancia


Hazánk egyik legkiválóbb nyugdíjszakértője (Dr.Simonovits András) a 2014. évi választások előtt őszintén beszélt a nyugdíjrendszer problémáiról, mely az óta még aktuálisabb lett.


https://www.youtube.com/watch?v=RijBIgm9Q2A&feature=em-upload_owner


Most, amikor 1,5 évünk van még hátra a 2018. évi választásokig, felelősen át kellene gondolnunk a jövőnket. A hitegetések és probléma elmaszatolások ideje lejárt. Világosan körvonalazódni látszik, hogy egyre nagyobb teher nehezedik a nyugdíjrendszerre.


A 3 ezermilliárd forintos magán nyugdíjpénztári befizetések elvétele után a szépreményű ígéretek elhervadtak, hogy az egyéni számlák nyilvántartását 2013.12.31.-ig megvalósítják. A határidő lejárta óta újabb 3 év telt el, de nem történt semmi érdemleges ez ügyben. Most újabb 2 évre elhalasztotta a kormány az egyéni nyugdíjszámlák nyilvántartási határidejét. Ez is, valószínű, hogy csak időhúzó taktika, mert nyakunkon van már az újabb választási kampány. A kormány pedig csak hitegeti azokat, akik magán nyugdíjpénztári pénzét már elköltötte a költségvetés. Lehet, hogy sosem lesz egyéni számlanyilvántartás, mert már nincs is mit nyilvántartani?


Korózs Lajos szakpolitikus is többször nyilatkozott a témáról:


https://www.youtube.com/watch?v=XRXuiWsUOH0


Lesz-e nyugdíj?


Nyugdíj lesz, csak nem mindegy, hogy kinek és mennyi – mondta egy másik interjúban Korózs Lajos. Ez a beszélgetés is részletesen rávilágít a nyugdíjrendszer problémáira.


https://www.youtube.com/watch?v=TPSLfGiul3g


A már nyugdíjban lévők szerzett jogai (nyugdíjak) talán még biztonságban vannak, de a következő nyugdíjas nemzedékekre már bizonytalan jövő várhat. A demográfiai problémákon túl a magán nyugdíjpénztári pénzek „elköltése” hibás döntés volt.


Ideje lenne már a felelős gondolkodásnak, mert most nem a „nyugdíjas kirándulások megszervezése”, hanem a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának stabilitása lenne a legfontosabb feladat. A már nyugdíjban lévőknek szolidárisnak kellene lenniük a következő nyugdíjas nemzedékek problémáival, egymás érdekeiért is kiállva. A civil nyugdíjas szervezetek összefogása fontos lenne, ha a jövőnkre gondolunk. Ha az állam „kiszáll” a nyugdíjasok garantált ellátásából, a családok nem bírják el a terheket.

Mi lesz így a nyugdíjasokkal? Már kezdenek ébredezni a civil érdekvédő szervezetek, de az állam nem hajlandó velük tárgyalni a nyugdíjasok jövőjéről. Az egyre kilátástalanabb egészségügyi és szociális ellátás főleg az idős, a beteg, vagy a már munkaképtelen embereket sodorja egyre kiszolgáltatottabb helyzetekbe. A családoknak sem idejük, sem pénzük nincs az idős családtagok ellátására és gondozására.

http://168ora.hu/meg-vegen-igenybe-vennek-vegletek-hazai-idosellatasban/


Az EMMI elrugaszkodott az élet valóságától a szülőtartási törvény módosítása kapcsán. A civilek viszont reálisan látják a sorozatos problémák következményeit, ami még több járulékfizetőt fog elriasztani attól, hogy itthon keressen munkát és boldogulást önmaga és a családja számára.


http://www.tabunyitogato.hu/cikkek/velemeny/a-kormany-beterjesztette---veres-perek-indulhatnak-a-szulotartasert.html


A kormány 2018-ra a szociális ellátórendszer felszámolását ígérte és a munkaalapú társadalom kiépítését, melyben a súlyos betegeknek is dolgozni kell a segélyért, amit „speciális” közmunkabérnek becéznek. Ezt az ígéretet valószínű, hogy be is fogják tartani, hogy teljes legyen a foglalkoztatás, bármi áron is. Az út szélén senkit sem hagynak, inkább az árokba löknek? Náluk, az ember értéke a gazdagsággal kezdődik, ahol már az unoka is „saját” lábon áll? Az öregeket meg a család nyakába sóznák az állami gondoskodás helyett?


Fontos kérdések ezek, de fogas kérdés a nyugdíjkérdés marad. Egy élet munkája után, állami gondoskodás helyett a családi felelőssége lesz, hogy ki milyen ellátásban részesül idősen és betegen? Az ellátatlan öregek miatt a büntetőjogi felelősség nem az államot, hanem a családokat terheli?  Ezt sokan megszívhatjuk, ha a „fojtatjuk” programra voksolunk 2018-ban is! Ha ezt még tovább „folytatjuk”, akkor a jövőnknek befellegzett!