HALÁLBA MENEKÜLT EGY KISEMMIZETT 48 ÉVES ROKKANT FÉRFI

Ma sokkoló hírt kaptam egy hölgytől, akivel fél éve még arról beszélgettünk, hogy mennyire nehéz a testvére élete rokkantan, amióta bevezették az új rokkant-törvényt. Először elvették a rokkantsági nyugdíját, majd fokozatosan visszaminősítették a felülvizsgálatokon úgy, hogy nemhogy javult volna az állapota, hanem egyre rosszabb lett. A végén már csak kb. 31 ezer Ft/hó rehabilitációs ellátása maradt, amiből nélkülözött. Egyre elkeseredettebbé, egyre kiszolgáltatottabbá vált a helyzete.Magába forduló lett a testi-lelki kínok alatt.


Szégyellte, hogy a testvére segítségére szorul. Rajta kívül nem volt senkije. Lelkileg összetört és nem tudta feldolgozni azt, hogy nincstelenné vált az embertelen, a halálos törvények által, amit a rokkantakra szabtak 2012. évtől. Nagyon beteg volt, már 26 éve rokkantként tengette életét, amit végleg megkeserített a törvényi változás 2012. évtől. Nem tudta lelkileg feldolgozni azt, ahogyan elbántak vele, amikor otthagyták egyetlen forint ellátás nélkül. Mivel a testvérével élt, így annak kellett volna gondoskodnia róla élete végéig. Ezt a gyalázatot, a 48 éves rokkant férfi, lelkileg már nem bírta feldolgozni.


Egy hajnalon - 2017. március 10.-én - elindult a „végállomás” felé. Hiába sípolt a vonat, hogy jön. A kisemmizett, a nincstelenné vált rokkant férfi ezt már nem akarta meghallani. Az embertelen rokkant-törvény küldte őt a halálba, amikor a vonat elé lépett. A testvér, akivel együtt lakott az elhunyt, a mai napig sem tudta feldolgozni ezt a tragédiát.


Vajon hány és hány áldozata van még - rajta kívül - a 2012. január 1.-től hatályos embertelen törvénykezésnek, mely az aktív életkorú rokkantakat sújtja? Vajon hányan élnek még súlyos betegen úgy, hogy az állam az út szélén hagyta őket, teljesen ellátatlanul. Közülük sokan éhen halnának, ha a családjuk róluk nem gondoskodnának.


Demeter Éva