HAVI 29 EZER FORINTBÓL IS MEG LEHET ÉLNI?

 

Egy volt Fideszes képviselő elhíresült mondata szerint, havi 47 ezerből meg lehet élni. Ez a mondat pár évvel ezelőtt hangzott el, de azóta olyan jól teljesít Magyarország, hogy mára már a döntéshozók úgy gondolják, hogy havi 29 ezerből is meg lehet élni.

 

Nemrég egy segítségkérő levélre figyeltem fel az egyik internetes hírportálon. A történet elolvasása után felhívtam a megadott telefonszámot. Azóta már bővebben is tájékozódhattam arról, hogy a panaszos levélben leírtak fedik a valóságot.

 

Az édesapa panaszolta el, hogy milyen nyomorúságosan élnek. A születése óta beteg fiukkal az édesanya van otthon emelt összegű ápolási díjon, mely 44.250,- Ft/hó összegű. A férfi arról panaszkodott, hogy egyáltalán nincs semmilyen munka a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen, ahol élnek.

 

Az anya régebben kiemelt ápolási díjban részesült. Közben át kellett költözniük egy másik településre, ahol az önkormányzattól már csak emelt összegű ápolási díjat kapott, mely havi kb. 10 ezer forinttal alacsonyabb összegű, mint a kiemelt összegű ápolási díj. Az apa ritkán jut közmunkához, szinte csak a szociális segélyt kapja, mely havi 22.800,- Ft. A súlyos beteg 23. éves - elektromos kerekes székes - fiuk a tartós betegek magasabb összegű családi pótlékban részesül, mely havi 20.300,- Ft.

 

A háromtagú család egy havi ellátása 87.350,- Ft. Egy főre 29.117,- Ft/hó összeg jut. Ebből kell kigazdálkodniuk minden kiadást. Az apa elkeseredetten mesélte, hogy az önkormányzatnál a tűzifaigényléshez is 6 ezer forintért kellett volna a földhivataltól kikérni a tulajdoni lapot, de arra sem volt pénzük, így egész télen fagyoskodtak.

 

Nekik nem jött össze a rezsicsökkentés. A semmiből, nincs mit csökkenteni sem.

 

A mindennapi életüket az is nehezíti, hogy a beteg fiuk túlsúlyos - már 100 kg a testsúlya - a helyzetváltoztatásnál mindkét szülő segítségére szüksége van, mert ketten is alig bírják mozgatni. A fiú oxigénhiányos állapottal született. Három végtagra kiterjedő görcsös bénulása, idegrendszeri károsodása van. Magas a vérnyomása még gyógyszer mellett is és labilisan változó a pszichés állapota. Mindezekre a komoly egészségkárosodásokra csupán 60% mértékű össz-szervezeti károsodást vélelmeztek nála, ami a beteg állapotának az alulminősítésre utalhat.

 

Mivel nem éri el a 70% mértéket az egészségkárosodása a NRSZH orvos-szakértői bizottság szerint, így nem jogosult a rokkantsági-járadékra - mely 2017-től 35.025,- Ft/hó - ami havi 15 ezer forinttal magasabb összegű, mint a tartós betegek kb. 20 ezer forintos családi pótléka.

 

A súlyos beteg fiú szülei nem értik, hogy miért rajtuk akarnak spórolni a döntéshozók?

 

Ha a fiuk rokkantsági járadékot kapna az 15 ezer Ft/hó összeggel magasabb lenne, mint a családi pótlék. Ha az anya visszakapná a kiemelt ápolási díjat, az is havonta kb. 9-10 ezer forinttal magasabb összegű lenne, mint amit jelenleg, csak emelt összegű ápolási díjként kap.

 

A családnak ez a havi kb. 24-25 ezer bevétel-többlet nagyon sokat számítana, mert fejenként kb. 8 ezer forinttal több jutna egy főre a családi költségvetésben. A jelenlegi 29 ezer Ft/fő/hó helyett 37-38 ezer Ft/fő/hó összegből nem nyomorognának úgy, mint most.

 

A döntéshozókból kiveszett az emberség?

 

Folyton azt hangoztatják, hogy egyre jobban élnek a családok?

 

Szerintük 29 ezerből is meg lehet élni?

 

Próbálják ki ők!

 

Kedves Olvasók!

 

A fiú testi- lelki panaszát hűen tükrözi a tőle származó írásminta is:

 

 

Aki a családnak segíteni szeretne, az alábbi e-mail címen keresheti meg őket:

 

1pistike1994@citromail.hu

 

Én úgy érzem, hogy az önhibájukon kívül ilyen nehéz helyzetbe kerülő családokat nem szabadna a hatalomnak ilyen kiszolgáltatott helyzetbe sodorni. Főleg azért sem, mert az országgyűlési képviselők esküje is kötelezi őket. Arra esküdtek fel, hogy a munkájuk során a legjobb tudásukkal és akaratukkal a választópolgárok boldogulását segítik.

 

Hol van itt az emberség a döntéshozók részéről?

 

 

/Demeter Éva/