SZERETET A TÁNYÉRON

 

Újra eljött a karácsony. Az egész évi rohanás után mindenkinek jó végre megpihenni és meghitten ünnepelni a családoknak az együttlétet. Az asszonyoknak nem jut elég idő a pihenésre a sok ünnepi előkészület miatt, de mégis boldogan sütnek-főznek, hogy minden időben odakerüljön az ünnepi asztalra. Jólesően nyugtázzák a megelégedettséget, ha ízlik a családnak, az ünnepi főztjük. Ott van minden tányéron a szeretet és a háziasszonyok boldogan szolgálják fel azt is az ételekben.

 

A halászlé a klasszikus karácsonyi ételek közé tartozik. Nálunk a mai ebéd halászlé volt.

 

Nem lenne ebben semmi rendkívüli, de ez a halászlé most más volt, mint amilyen máskor szokott lenni. Ennek a halászlének most más volt az íze, más volt az illata. Most nem csak én szerettem volna, hogy finom legyen a karácsonyi ebéd, hanem, valaki más is gondolt ránk. Ez adott különleges íz varázst a halászlének.

 

Erzsikét, egy súlyos beteg rokkant özvegyasszonyt 4 évvel ezelőtt ismertem meg az interneten egy betegcsoportban. Időnként levelezgettünk, de ritkán még telefonon is beszélgettünk egymással. Nagyon nagy távolság választ el minket egymástól, mert az ország másik végében élünk, de mindig jókat beszélgettünk, pedig előtte sohasem ismertük egymást. A címét tudtam, mert volt úgy, hogy postai úton is leveleztünk. Karácsonyra egy zenélő képeslapot küldtem neki, gondoltam, hogy örülni fog az apró figyelmességnek, az ünnepi üdvözletnek.

 

Az igazi meglepetés viszont engem ért, amikor csengetett a postás és egy ajánlott levelet hozott. Na, nem szokványosat, mert vastag és puha volt a boríték tartalma. Őrölt paprika volt benne. Felhívtam az asszonyt telefonon és megköszöntem a meglepetés ajándékát.  Az ünnepi halászlevet a gyönyörű szép piros paprikával készítettem el, ami nagyon finomra sikerült.

 

A halászlé a családomnak nagyon ízlett. Hát, ennyire csodás érzés az, mikor a szeretet a tányéron érkezik el hozzánk a messzi távolból, egy ismeretlen ismerőstől. 

 

 

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok Mindenkinek a Szeretet Ünnepén!

 

 

Demeter Éva