AKIKNEK MINDENKI SZÁMÍT

 

 

Egy fiatal párt fiatal képviselői látogattak el Szegedre. A szegedi Zöld Terasz Klubban lakossági fórumot tartottak a Párbeszéd Magyarországért Párt (PM) képviselői 2016. november 16-án 18:00- 20:30 között „Mindenki számít” címmel.

 

A PM párt részéről jelen voltak: Barabás Richárd Elnökségi tag, Tordai Bence a párt szóvivője, Szabó Zsolt a PM dunaújvárosi képviselője és Dr. Kovács Tamás Balázs a PM szegedi elnöke. Vitapartnerként meghívott vendégek voltak Farkas Andrea, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók (MKKSZ) Csongrád-megyei szervezetének képviseletében és Tóth Sándor a DEMOSZ és a KHM képviseletében. A jó hangulatú kötetlen párbeszédbe bekapcsolódott az előadásra meghívott két vitapartneren kívül az érdeklődő közönség is.   

 

A lakossági fórumot Dr. Kovács Tamás Balázs, a PM szegedi elnöke vezette le.

 

Az előadáson a pártprogram ismertetése és annak átbeszélése után a hallgatóság az egyéb kérdésekre is választ kaphatott.

 

Barabás Richárd az általános politikai helyzetelemzés kapcsán kitért az alapjövedelem bevezetésének szükségességére és a szociális biztonság fontosságára. Szabó Zsolt az alapjövedelem és a négy napos munkahét fokozatos bevezetésének a lehetőségét hangsúlyozta. Beszélt az igazságos adóterhekről és a korrupció mentességről is. Farkas Andrea szakszervezeti vezető a négy napos munkahét bevezetését úgy képzelné el, hogy ne a kifizetetlen túlórák kárára valósuljon meg ez a törekvés.

 

Mindannyian azt hangsúlyozták, hogy a minimálbér célértéke legalább 105 ezer Ft/hó nettó összegű kellene, hogy legyen. Tordai Bence, a párt szóvivője a négy napos munkahét bevezetése kapcsán ideálisnak tartaná, ha többen munkához jutnának, és pihenésre is maradna a családoknak ideje úgy, hogy közben mindenki tisztességes bért kapna. A szóvivő szerint az alapjövedelem bevezetéséhez a feltételek már biztosítottak. A sávos (0, 15, 30%-os) személyi jövedelemadó igazságosabb közteherviselést jelentene a mostani, egységes 15%-os adónál.

 

A meghívott vitapartnerek közül Tóth Sándor számos statisztikai adat felsorolásával érvelt, és voltak esetek, amikor ellenérvelt. Megfontolásra javasolta, hogy újabb és újabb számításokat is érdemes végezni, hogy tovább elemezzék a lehetőségeket. Nagy volt az egyetértés abban is, hogy rendkívül fontos a családok számára kiszámítható és biztonságos szociálpolitika. Nyugodt időskort kell biztosítani a nyugdíjasoknak is. Prioritást kell kapnia az egészségügyi ellátórendszernek és az oktatásügynek.

 

Ma a 2/3-os többségű hatalom kiszolgáltatottságában élnek az emberek. Ezeknek az országjáró lakossági fórumoknak fontos küldetése van, „mindenki számít”. A demokratikus ellenzéki pártok összefogása fontos lenne, hogy közös erővel készülhessenek a 2018.évi országgyűlési választásokra.

 

 

Demeter Éva