NE AGGÓDJUNK!


Ne aggódjunk? Ne elégedetlenkedjünk? A kormány szerint „Magyarország egyre jobban teljesít” az egészségügyben is.


„Ma Magyarországon európai szintű betegellátás van! Csökkent a nővérek és orvosok elvándorlása. Persze! Már nincs, aki elmenjen, és nem volt még ilyen béremelés európai viszonylatban!” – erről ír a sztarklikk.hu hírportál.


http://sztarklikk.hu/sandor_maria_blogja/magyar-betegek-es-noverek-dont-worry-be-happy/302308


A kormány szerint „minden rendben van”, csak az egészségügyi dolgozók és a betegek „nyavalyognak”? Az egészségügyi dolgozók közül sokan hagyták el az országot. Alig maradt itthon gyógyító. Már az alapellátásnál elkezdődnek a gondok. Kevés a háziorvosi szakvizsgát tevők száma, de többségük külföldön keresi a boldogulást. Az utánpótlás hiánya miatt a háziorvosok átlagéletkora már kb. 60.évhez közelít. A következő években már hatalmas lesz a háziorvos hiány. Már ma is több száz háziorvosi praxis üresen áll és a betegek közül több millióan maradhatnak háziorvos nélkül. Nagyon sok idős háziorvos érzi ezt a problémát, akik emberségből nem bírják abbahagyni a munkát.


A gyógyítás iránti szenvedélyes elkötelezettség motiválta dr. Csehpál Etelka nyugdíjas korú háziorvost is, hogy folytassa a munkát, amikor évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy egy nagyobb beteglétszámú háziorvosi praxist vásárol, mint az előző, amiben dolgozott. Az elképzelését csak kölcsönből tudta megvalósítani, de mégis belevágott.


http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/64_evesen_kolcsonbol_vasarolt_uj_praxist/2281005/


Csehpál Etelka doktornő az óta már országosan közismert orvos lett, a bátor kiállását a betegekért mindenki csodálta:


https://www.vasarnapihirek.hu/nyomtatas?cikk=/fokusz/atlagos_rettenet


A legutóbb vele készült interjúban így nyilatkozott:


Vajon mit gondolnak az egészségügy helyzetéről a betegek?


A betegek véleménye még borúlátóbb, hiszen saját bőrükön érzik az ellátás hiányosságait.


Rengeteg bajunk van. Európa egyik „legbetegebb” országa vagyunk, ha az egészségünkre gondolunk. Sereghajtók vagyunk a depressziós betegek, vagy az öngyilkosok táborát tekintve. Ha a társadalmi viszonyokat is elemeznénk, könnyen megfejthetők lennének a miértek.


Már az is felháborító, hogy még el sem jutunk a kórházi vizsgálatokig, hogy kiderüljön a diagnózis, máris mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. A kórházak előtt a fizetős parkolásért a szegényebb betegek kb. egy heti kosztpénzt hagynak ott, ha például a sürgősségin órákat várnak, mire a kivizsgálás eredménye megszületik.


http://mno.hu/belfold/tizezrekbe-kerulhet-egy-korhazi-latogatas-1369857


Egyre nagyobb súllyal nehezednek rá a problémák az egészségügyi ellátórendszerre.

Az egészségünk a legnagyobb kincsünk, de mi ebben is szegények vagyunk.  A magyarok korábban halnak, mint az európai átlag és mire elérjük a nyugdíjkorhatárt, már sokunk egészségkárosodása visszafordíthatatlan. A 60 éven felüliek ellátása ötször többe kerül, mint születéstől 60 éves korunkig, ezért is lenne oly fontos a prevenció.


Mára már 500 milliárd forint hiányzik az egészségügyi ellátórendszerből. Minden év végére kb. 60 milliárd a kórházak kint levősége. Hiába pumpáltak bele 6 milliárdot a várólisták rövidítésébe, a betegeknek azokat kínszenvedés kivárni. Ezzel mindannyian veszítünk, az egész magyar társadalom, de főleg mi betegek, ha időben nem gyógyulunk meg.


http://kettosmerce.blog.hu/2016/11/05/zero_osszegu_jatszma_a_varolistak_helyzete_avagy_az_egeszsegugyi_rendszer_toldozgatasa_magyarorszago


A „végállomás” felé haladva, a krónikus belgyógyászatokon fekvő idős betegek „csak megőrzést igényelnek”? Ezeknek a betegeknek az ellátása nem egészségügyi feladat? Az államtitkárság szerint, ezeket az ágyakat ki lehetne szervezni a szociális szférába.


http://magyarnarancs.hu/belpol/elakadva-mi-lesz-a-kronikus-agyak-sorsa-101490


Ez ügyben most még óvatosan lépkednek a döntéshozók. A lépcsőzetes kiszervezés 3 éves programja a 2018-as országgyűlési választásokig nem valószínű, hogy beteljesül. A „folytatjuk” program viszont, utána lehet, hogy gőzerővel beindul? A kórházak mellé egyenesen a temetőket építhetjük, ha egyre többen meghalunk?