PIROS LÁMPA HELYETT „CSODALÁMPA”?

Ha egészségügyi ellátást szeretnénk igénybe venni, a TAJ kártyánk érvényességét ellenőrzik.


Kik jogosultak egészségügyi szolgáltatásra? Akik után a munkáltató biztosítottként megfizeti az évenként változó fix összegű egészségügyi hozzájárulást. Vannak olyanok is, akik természetbeni ellátásra való jogosultként veszik azt igénybe úgy, hogy egyénileg fizetik meg a fix összegű havi (jelenleg) 7.050, - Ft/fő/hó összegű egészségügyi hozzájárulást, ami 5 évvel ezelőtt még csak havi 5.100, - Ft volt fejenként. Sokan vannak, akiknek az állami költségvetés fizeti meg azt (ilyenek: a gyes, gyet, ápolási díjban részesülők, nyugdíjasok, vagy a megváltozott munkaképességű személyek), de, aki szociálisan rászoruló, az is kérheti a települési önkormányzat jegyzői igazolásával a mentességet.


http://www.oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon


A 2007.évtől bevezetésre kerülő jogviszony ellenőrzés szigorításával a NAV adótartozásként nyilvántartja és behajtja az esetleges tartozásokat, öt évre visszamenőleges követelhetőséggel. Évente kb. 25 ezer embernek ír elő a NAV fizetési kötelezettséget. A külföldön dolgozó magyarok, akik a fogadó országban rendelkeznek európai egészségkártyával, azok itthon azzal vehetik igénybe az egészségügyi ellátást. Annak költségeit az OEP elszámolja a külföldi biztosítóval. Mivel az Európai Unióban kettős biztosítás tilalma van, így hiába vetődött fel, hogy fizessenek itthon is TAJ kártyapénzt a külföldön élő magyarok, erre az Unióban nincs lehetőség.


Nagyon furcsa helyzet van az ukránokkal és az oroszokkal, egy, még mindig hatályos 1963. évi 16. számú törvényerejű rendelet értelmében, mely az 1962.12.20.-án aláírt magyar-orosz szociálpolitikai államközi egyezményhez kapcsolódik. Ez azért is furcsa, mert már rég felbomlott a Szovjetunió, mi mégis nyögjük az utódállamai felé a terheket?


A társadalombiztosítási ellátásokat igénybe vehetik, a még ma is hatályos rendelet alapján:


http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=96300016.TVR


A magyar kormány a viszonosság elvére hivatkozik, hogy a magyarok is ugyanúgy igénybe vehetnék ezeket a társadalombiztosítási ellátásokat az oroszoknál, vagy ukránoknál, ha ott létesítenének lakhelyet, illetve lakcímet? Hát, ki az a magyar, aki 5-10-szer kevesebb nyugdíjért, vagy még az itteninél is rosszabb egészségügyi ellátásért állna sorba, a volt Szovjetunió területén?


Nemcsak ingyen magyar nyugdíj jár itt nekik, ha magyarországi lakcímmel rendelkeznek, hanem az „áttelepüléssel” a TAJ kártyára is igényt tarthatnak. Sőt, ennek birtokában még európai egészségkártyára is jogosultak. Akkor is jár nekik, ha soha egyetlen forint járulékot sem fizettek Magyarországon!


Az ukrán és orosz nyugdíjasok még a magyar nyugdíjasoknál is sokkal szerencsésebbek, mert, ha soha egyetlen forint járulékot sem fizettek ide, akkor is mindent vihetnek, elég egy „fiktív” magyarországi lakcím, és egy igazolás az ottani nyugdíjigazgatóságtól, hogy lemondtak annak az országnak a javára a nyugdíjukról, ahol azt kapták, mint pl. Ukrajnában. Nekik „Aladdin csodalámpájával” működik a rendszer? Egyszerűen iderepülnek a kincsért? 


Itt kb. 300 ezer magyar TAJ kártyájának a piros lámpája felváltva villog, akik hol fizetnek, hol nem. A magyar családok nyöghetik a TAJ kártyafizetést, akkor is, ha nincs munkahelyük? Azzal riogatnak minket, hogy hamarosan már nyugdíjunk sem lesz? Akkor miért osztogatjuk az ingyen magyar nyugdíjakat vadidegeneknek? Annyira jól megy nekünk? A családunk meg viselje a szülőtartás terhét, ha itt kicsi a nyugdíja a szülőknek?


Ugye, hogy a lámpák körül is mekkora káosz van? Magyaroknak piros lámpa, ukránoknak és oroszoknak zöld lámpa? Mikor mondja már fel hazánk ezt a számunkra rendkívül hátrányos 1962.12.20.-án aláírt magyar-orosz szociálpolitikai szerződést? Több tízmilliárd forint a kormány bevallása szerint is az erre a célra fordított kiadás, miközben itthon a nadrágszíj szorongatás megy, az egészségügy és a nyugdíjrendszer ellehetetlenítésével párhuzamosan.