Rájár a rúd a rokkantakra

 

Igaz a mondás, hogy egy társadalmat az alapján ítélnek meg, hogy hogyan bánik a rokkantakkal és a fogyatékkal élőkkel.

 

 

Hazánkban "rájár a rúd" a rokkantakra. A 2010. évi választások óta nagyot fordult velük a világ. Eltűnt a rokkantsági,- és baleseti rokkantsági nyugdíj, de a régi típusú rehabilitációs járadék is. Helyettük segélyszerű pénzellátásokat kapnak a betegek.

 

A 196 ezer fő soros felülvizsgálatra kötelezett beteg új komplex minősítése kb. csak mostanra teljesült. A legnagyobb szégyen az, hogy úgy akartak közülük kb. 150 ezer főt "visszadobni" a munkaerőpiacra 2013. december 31. határidőig, hogy előre meghatározták a felülvizsgálatok elvégzése nélkül azt is, hogy 217 milliárd forintot kell a pénzellátásukon megspórolni. A rendkívül szigorú felülvizsgálati rendszerben a szándékosan visszaminősített betegeknek akkor is dolgozniuk kell, ha egyre romlik az állapotuk, mert a megélhetési költségeket képtelenek kigazdálkodni. Ez a kényszerhelyzet még betegebbé teszi őket. Ráadásul nem hozzájuk, hanem az őket foglalkoztató munkáltatókhoz vándorolnak a kedvezmények.

 

A rokkantak többsége 4 órás munkaidővel, minimálbér arányosan van foglalkoztatva, de akadnak olyan betegek is, akik ennél lényegesen rosszabb feltételekkel vannak alkalmazva. 2017. április 1.-től a "fejlesztő foglalkoztatói jogviszony" keretében dolgozó betegek, a minimálbér egy órára eső részének mindössze 30%-át kapják fizetségül, bruttó 220 forintért dolgoznak.

 

Rétvári Bence és Czibere Károly az EMMI államtitkárai évek óta azt hangsúlyozzák, hogy milyen jó, ha a rokkantak és fogyatékkal élők a társadalom hasznos tagjainak érezhetik magukat azáltal, hogy dolgozhatnak. "Egyet előreléphetnek azzal, ha jövedelem kiegészítésben részesülnek, és a munkájukkal, jelentős jövedelemre tehetnek szert" -- ezt a nyilatkozatukat olvashattuk régebben a sajtóban.

2017.április 1.-től viszont jött a "feketeleves" a fogyatékkal élők számára a megalázóan alacsony bérekkel:

Korózs Lajos MSZP-s szakpolitikus, a Népjóléti Bizottság Alelnöke ezt az intézkedést a héten sajtótájékoztatón bírálta, hogy "a kormány a minimálbér emelésekor nem növelte a fogyatékossággal élők foglalkoztatásához kapcsolódó állami normatívát, és a felelősséget a foglalkoztatókra hárította, miközben a jogszabályokat a kormány változtatta meg. A kormány bármikor változtathatna a törvényen, ha akarna, de mégsem teszi" -- erről ír a pestibulvar.hu hírportál.

 

Miközben ugyanazt a munkát végzik, mégis drasztikusan lecsökkent a fogyatékkal élők addigi bére. A hangzatos "fejlesztő foglalkoztatói jogviszonyt" csak ezért találták fel, mint megnevezést, hogy csökkenthessék a béreket? Mi abban a "fejlesztő", ha ugyanazt a munkát végzik?

 

Ezek a betegek nem hülyék, legfeljebb, csak annak nézik őket. Hónapok óta nincs a kérdésre válasz, hogy mi az oka a nagyfokú bércsökkentésüknek.

 

A munkaalapú társadalomban a megváltozott munkaképességű személyek járnak a legrosszabbul. Nekik se egészségük, se normális pénzellátásuk, de tisztességes munkabérük sincs. A rokkantsági járadékból, a rehabilitációs,- vagy rokkantellátásból, és az alacsony munkabérükből együttesen sem bírnak emberhez méltóan élni. Nincs hatékony érdekérvényesítő képességük, de a civil érdekvédelmi kapuk is becsukódtak előttük.

 

Ahhoz, hogy ne haljanak éhen, mindhalálig dolgozniuk kell.

 

Őket nem az árok szélén hagyták, hanem az árok mélyére lökték.