Végső búcsú a háziorvosi praxistól???!!!

Ritka dolog az, hogy egy beteg ír a nagy nyilvánossághoz figyelemfelhívást azért, hogy orvosokat védjen, de én most ebben egy kivétel vagyok. Jó okom van rá, mint egy olyan háziorvosi praxis betegének, aki a Területi Ellátási Kötelezettség (TEK) nélküli háziorvosi praxisok megmaradásáért küzdő ember vagyok.


Sokkolt egy hír, amit ma láttam egy háziorvos ismerősöm facebook oldalán. Főleg azért sokkolt, mert magam is ilyen Területi Ellátási Kötelezettség (TEK) nélküli háziorvosi praxis betege vagyok, mint fentebb már említettem. Én maximálisan elégedett vagyok a TEK nélküli háziorvosom tevékenységével, és már akkor szolidaritást vállaltam ezekkel a TEK nélküli praxisokat működtető háziorvosokkal, amikor évekkel ezelőtt meg akarták szüntetni az ő háziorvosi praxisukat, 2015.12.31.-én.


Az egyik cikkem pont erről a problémáról szólt:„Viszlát Doki” címmel -  a Pest-megyei Hírhatár hírportálon - 5 évvel ezelőtt.


Azóta mi történt? Hát, az valami rettenetes, ami történt! Ezek az orvosok és a mellettük dolgozó nővérek egyetlen forint béremelést sem kaptak, amikor az egészségügyi dolgozóknak központilag béremelés járt. Például a területileg kijelölt háziorvosi praxisok az elmúlt években három alkalommal is jelentős béremelést kapta (alkalmanként 130 ezer forintot havonként), míg a TEK nélküli háziorvosok és a mellettük szolgálatot teljesítő nővérek egyetlen forint béremelést sem kaptak. Azt, hogy miért nem, arra eddig az EMMI nem adott választ nekik, csak azt szajkózták, hogy a TEK nélküli háziorvosok vállalkozók. Mit számít az, ha ugyanazt a feladatot kell ellátniuk, mint az állami körzetes kollegáknak.


Gondoljunk csak bele, hogy ezeknek a TEK nélküli háziorvosoknak mennyivel kevesebb bérért kell ugyanazt a munkát elvégezni? Önhibájukon kívül méltatlan helyzetbe sodródnak nemcsak a jelentős bérlemaradásukkal, hanem még élethossziglan is végig kíséri őket ez a „szennyes” jelen azzal, hogy a jövőjükre is kihat? Az elmaradt béremelések miatt jelentős nyugdíj leszakadásuk lesz. Ez rajtuk kívül érdekel még valakit? Nem! Sem a kormányt, sem a betegeket, sem a közömbös társadalmat nem érdekli?


Miért kell ilyen súlyos diszkriminációval sújtani a TEK nélküli háziorvosokat, akik vállalkozásban ugyanazokat a feladatokat látják el, mint az államilag kijelölt körzetes háziorvosok?  


Itt a facebookos ismerősöm, egy TEK nélküli háziorvosi praxist működtető doktornő példája, aki 5 szakvizsgával rendelkező kiváló háziorvos, de mégis „kénytelen lehúzni a rolót, mert ellehetetlenítette az ilyen háziorvosi praxisokat az EMMI negatív döntése”?


Itt a 2017.08.27-i facebook privát oldalán közzétett bejegyzése, amin elszörnyülködhet az egész ország. Azon szörnyülködhetünk el, hogy többszázezer ember marad háziorvos nélkül a „csak azért is kivagyiság” miatt, mert az EMMI és a kormány döntései miatt ellehetetlenítik a még működő, TEK nélküli háziorvosi praxisokat?


Ha most 60 éves átlagéletkorral praktizálnak a háziorvosok és az eddig hiányzó 500 üres háziorvosi praxis mellé, még 200 TEK nélküli háziorvosi praxis „bedobja a törölközőt”, akkor már 700 üres háziorvosi praxis betegei maradnak ellátatlanok? Egy háziorvosi praxis átlagosan legalább ezer beteget lát el ma hazánkban. Ha 700 praxis lesz a megszűnt praxisok listáján, és az orvosok is földi halandók, mert ők sem élnek örökké, és dolgozni sem bírnak már nyugdíjasként, akkor az alapellátás 10 éven belül összeomlik hazánkban?


Az egyéni emberi sorsok vajon kinek jutnak eszébe? Ha az ellátatlan betegekre, vagy az alacsony díjazású és nyugdíjú TEK nélküli háziorvosokra gondolunk, ezek mind az egyéni sorsok „vészhelyzetei” lesznek.


Itt a példa a kormány (az EMMI) felelősségére, az egészségügyünk teljes megsemmisítésére, ha már az alapellátás biztonságát is központilag akadályozzák.


Nézzük, lássuk, olvassuk, és ámuljunk el azon, hogyan tette tönkre az EMMI egy 5 szakvizsgával rendelkező (TEK nélküli) háziorvos praxisát, és vele együtt a többi ilyen TEK nélküli háziorvos praxisát, akiknek nincs más választása, mint „bedobni a törölközőt” és lehúzni a háziorvosi praxisukon a rolót.


Dr. Józsa Terézia döntése - a TEK nélküli háziorvosi praxis felszámolásáról - nem egy hirtelen ötlettől vezérelt döntés, hanem az hosszú évek alatt felgyülemlett keserűség és diszkrimináció által megfogalmazódott elhatározás. Szomorú szívvel, de végső búcsút int a TEK nélküli háziorvosi praxisának, és új életpályán keresi a boldogulását a jövőben.  


A 2017.08.27.-i bejegyzése: ”Búcsú a háziorvosi praxistól” a kollegák és a betegek megnyilatkozásai alapján is megdöbbentő őszinteséggel fókuszál az általa felvázolt problémára.


Én krónikus betegként mondom azt, hogy a kormány (az EMMI) ámokfutásából legyen most már elég! Azonnal szüntesse meg a kormány ezeknek a (TEK nélküli) háziorvosoknak a diszkriminációját, és mi betegek követlejük azt, hogy azonos munkáért, azonos béreket kapjanak, hogy életben maradhassanak ezek a jól működő praxisok, melyeknek a működésük akadályoztatását és a nehézségeit központilag kell felszámolni! Több százezer beteget érint ezeknek a TEK nélküli praxisoknak a tovább működtetése, vagy felszámolása. A működésük felszámolása már veszélyezteti a betegek alapellátását. Ez a probléma súlyosan veszélyezteti a betegjogokat, de sérti a TEK nélküli orvosok alapvető emberi jogait is.   


Demeter Éva  

Egy TEK nélküli háziorvosi praxis betege